ללמוד דרך כל החושים....


תארו לעצמכם קבוצת ילדים מסיירת במוזיאון, תוך כדי הליכה הם מאזינים למדריך, מסתכלים על המוצגים , עומדים על קצות הבהונות כדי לראות טוב יותר מוצגים מרתקים, מתפסים על מטוס קרב ישן ומרגישים טייסים לרגע או אולי חופרים בחול על מנת לגלות ביצי דינוזאור או חרסים ישנים כארכיאולוגים צעירים. השילוב של הקשבה, ראייה, והתנועה בחדר יחד עם ההתנסות וגירוי של יצר הסקרנות והמחשבה יוצרת חוויה ארוכת טווח הקושרת את פיסות המידע עם זיכרון ועם התנסות חוויתית משמעותית.


טיולי בית ספר וביקורים מודרכים במוזיאון הינם חלק מהתוכנית החינוכית בבית הספר אך האפקט הלימודי שהם מותירים בתלמידים עולה בהרבה על כל שעת לימוד בכיתה. טיול ולימוד ברגליים של חלקת ארץ אינו משתווה לצפייה בתמונה , קריאה בספר או אפילו הרצאה מרתקת על מקום – זוהי למעשה אסטרטגית הלמידה הרב חושית.
הלמידה הרב חושית מנצלת את היתרון שבו החושים שלנו – ראיה , שמיעה , מישוש ומגע מעודדים זה את זה אגב למידה. כל אחד מהחושים יוצר השלמה לחיזוק ומתן משמעות עמוקה יותר כאשר נלמד מושג או רעיון חדש. היות ולמידה רב חושית נותנת ללומד יותר מדרך אחת לעבד ולחוות את המידע אליו הוא נחשף – עומק הלמידה הופך משמעותי יותר. למידה שכזו אידיאלית לילדים , אשר באופן טבעי משלבים חושים גם בלמידה וגם במשחק. זהו המצב האידיאלי ליצירת סביבה שתורמת להתפתחות ההטמעה הנדרשת ללימוד שפה חדשה. סביבה מעודדת משחק ותנועה. סביבה מפעילת חושים.

כל ילד יכול ללמוד אנגלית או כל שפה אחרת
חלק מעוצמתה  של שפה היא העובדה ששפה אינה רק מילים ובוודאי לא מילים על דף. שפה היא תקשורת, זוהי הדרך בה אנו מתייחסים זה לזה. שפה היא משהו חי ! ללמוד שפה בין אם זו השפה הראשונה שלך או הרביעית דורשת התנסות ובהרבה מובנים שימוש בחלקים שונים של הגוף והמוח. 
בשנים האחרונות יותר ויותר מדענים חוקרים את הדרך שבה החושים משפיעים על הדרך שבה אינפורמציה מגיעה למוחנו. מחקרים מצאו שאנשים שונים מפעילים חושים שונים בלמידה ואין האחד דומה למשנהו , חוקרים ומומחים מתחום החינוך מכנים את העדפות האלה כסגנון למידה – ויזואלי (ראיה) אודיטורי ( שמיעה) ותחושתי ( מגע/ מישוש)
לומדים ויזואליים מעדיפים ללמוד כאשר האינפורמציה נמצאת מול עיניהם בצורת דיאגראמות. גרפים וטבלאות. ילדים שזו דרכם יעדיפו למשל משחקים עם כרטיסים ותמונות, ספרים עם תמונות צבעוניות ותוססות. לומדים שמיעתיים יפיקו את המרב אם הם יכולים לשמוע ולהגיב מילולית למה שהם לומדים. אם ילדכם קולט במהירות הוראות ואוהב לשמוע סיפורים ולהמציא חרוזים ולשיר שירים על מנת לזכור מילים וסיפורים חדשים הוא כנראה לומד שמיעתי. לומדים תחושתיים יעדיפו לגעת ולחקור בידיים כל דבר חדש. הם ידיפו לפרק ולבנות ולא רק לשמוע או לראות את הדבר. אם ילדכם פשוט חייב לפרק את הטלפון הסלולארי שלכם אז הוא כנראה לומד תחושתי.

כיצד מגייסים את כל החושים ללימוד שפה...
כמובן שלרב האנשים אין רק סגנון אחד – יש כאן שילוב בעוצמות שונות של כל אחד מהחושים לכל לומד וזה מה שמייחד כל אחד ואחד מאיתנו – כמו שכל אחד מכוון לעצמו את עוצמות הבס והעוצמה המועדפת עליו במוזיקה – כך בלמידה – דמיינו לוח בקרה אישי חושי שניתן לכוון את בו את עוצמתם של המתגים לרמות העדפה אישיות כשעל האחד כתוב מימד אחר – ראיה  שמיעה מגע ותנועה. למידה משמעותית יותר מתרחשת כאשר אנו מגייסים יותר מחוש אחד גם כאשר יש לנו העדפה פנימית לאחד מהם האחרים תומכים בו ומעצימים את חווית הלמידה. יש אומנם דרך אחת עדיפה אך אין זה אומר שהחושים האחרים אינם פעילים, למעשה הם  חופפים ופועלים יחד.
מטרת הלמידה הרב חושית היא להגיע ולתת לכל לומד ולומד אפשרות ללמוד בדרך המועדפת עליו בתוך קבוצה שבה יש לומדים שונים. ואם בפעילות אחת מופעלים כל החושים אזי כל ילד וילד – כל לומד ולומד מוצא את הדרך שלו ללמוד באופן חוויתי. כך דרך החוויה שבתנועה ניפתח עולם של אפשרויות חינוכיות ולימודיות. חדר הג'ימבורי למשל מעניק לילד חוויה רב חושית ומעודד תנועה בתוך חדר עשיר בצבעים ומרקמים. כל החושים פועלים והלמידה מתרחשת אגב כך כמו למשל בחוג ג'ימבוליש – אנגלית בתנועה. ילדים גדולים יותר ייהנו לרקוד ולפעול לצלילי שירי הילדות באנגלית בהפעלות דוגמת "ילדים רוקדים אנגלית" שבהם מעודדת הקשר שבין הורה לילד אגב חוויה של תנועה ולמידה משותפת. גם כאן מופעלים כל החושים תוך תחושה של הנאה ושיתוף פעולה.
  למידה רב חושית הינה שיטת ההוראה המשמשת ילדים לקויי למידה ובדרך זו גם הם לומדים ומשיגים את מטרות החינוך ואף לומדים שפות בדרך זו – כל לומד הוא אינדיבידואל ולכל אחד יש העדפות הלמידה שלו. ההוראה צריכה לתת מקום לכל אחד. למידה חוויתית אם כן – היא למידה משמעותית.


למידה חוויתית רב חושית יוצרת פוטנציאל למידה גם מחוץ לכיתה, אף לפני שהילד בכלל מגיע למסגרת זו. ההורה הוא המורה. המחקר התומך בחשיפה לשפה שנייה בגיל הרך רק הולך וגדל , תוכניות המשתמשות בפלטפורמה רב חושית חוויתית הופכת את הלמידה להנאה, ומכאן – חוויה של הצלחה. חווית ההצלחה מעוררת בכל אחד את הרצון להמשיך ולהצליח – כי שיכרון ההצלחה הוא ממכר. תוכניות הגורמות לילד לנוע , לשיר לרקוד ולצחוק, כמו למשל "אנגלית זה איזי"( DVD לילדים) מעשירות את חווית הלמידה והופכות אותה להנאה.
למידה חוויתית מהנה הינה כמו טיול שנתי , כמו סיור במוזיאון המדע – למידה שהיא חוויה הינה למידה משמעותית הנקשרת במוחו של הילד בהצלחה – והרי זו מטרתנו – כהורים ומחנכים – לגרום לילדינו ליהנות מהלמידה ולהפנים אותה בהנאה.